Enquire NOW
facebooktwitterlinkedinyoutubepinterest
Furnitubes

 

The Strand, London

  • banner
  • banner
  • banner
  • banner

Testimonial: 
'It has been an excellent experience working with Furnitubes, and we are pleased with the results in the new public space at The Strand. They have been extremely helpful in designing and manufacturing bespoke outdoor furniture solutions for us, providing excellent ideas and working in collaboration to achieve several solutions for public realm improvements in the Strand / Aldwych area. We look forward to seeing people come together to enjoy this new, more serene and welcoming environment.
Jose Nogueron, Associate Director, WSP.

Client: 
Westminster Council

Landscape architect: 
LDA Design

Engineering Consultant : 
WSP

Contractor:
FM Conway Ltd

Project details: 
The Strand Aldwych is a busy public area well-known as a procession route between Westminster Abbey and St Paul's Cathedral. The area was historically plagued by traffic and pollution, so people were reluctant to dwell for long periods of time.

A series of ambitious plans by Westminster Council had been designed to transform this previously isolated area into a thriving, traffic-free public space and provide a boost to the local economy. The project, with a particular focus on pedestrianisation, aims to transform parts of Aldwych and the Strand create a harmonious public realm space.

Project challenges:

The newly pedestrianised area with stone walls already in place needed public seating outside St Clement Danes Church. Coordinating the wall shape with the stone underneath was imperative, and access was needed to the lighting drivers through the platforms since the stone underneath is illuminated with LEDs. With this in mind, our design team worked collaboratively to develop a bespoke version of our modular RailRoad seating design, based on the principles where interchangeable parts can be easily removed or replaced. A RailRoad wall-top solution was created with a custom curve to match the stone walls, and the platforms have removable hatches for access when needed.

Project solution:
The bespoke RailRoad seating solution is manufactured from our triple processed (recycled) steel and powder coated in a distinct metallic copper finish - while the iroko timbers were coated with UV protective finish in teak to maintain their natural look. This project focused on improving air quality, and our AKRI retaining planters were ideal for bringing green into the space. Their flexibility also allowed for matching the geometry of the adjacent stone benches and roads. In order to prevent damage, welded anti skates were incorporated into the solution.

The project not only provides health and well-being benefits with the new public landscaped areas, it will preserve the historic character and for the first time allow people to appreciate the nearby listed buildings. The new inclusive seating spaces for people to mix in are seen to be well used as people can enjoy their lunch, meet with friends and colleagues and simply enjoy a sense of community.


Address: 3rd Floor, Meridian House, Royal Hill, Greenwich, London SE10 8RD

Telephone: +44 (0)20 8378 3200

Email: sales@furnitubes.com

© Copyright Furnitubes International Ltd, 2010-2016



Your privacy and our use of cookies

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website. Click here for more information.

[x]